A háromfázisú váltóáram négy elektromos vezetőből áll, melyek közül 3 fázis és 1 a védővezeték. Mindhárom fázis külön-külön kapcsolható, ami lehetővé teszi a világítás egyszerű változtatását. Ezáltal létrehozható olyan funkcionális rendszer, mely alkalmas mind kiemelő világításra, mind pedig hirdetőtáblák és dekorációs anyagok megvilágítására.

A fényáramot lumenben (lm) mérik. A fényáram leírja a fényforrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az összege. Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozik.

A fényforrás fényerősségének térbeli eloszlása ​​háromdimenziós ábrázolást eredményez. Ennek a metszetéből jön létre a fényeloszlási görbe. A fény intenzitását általában egy poláris koordinátarendszerben adják meg a sugárzási szög függvényében. A lámpatest fényintenzitás-eloszlásának alakjától és szimmetria tulajdonságaitól függően különbséget kell tenni a mély, széles, szimmetrikus és aszimmetrikus fényeloszlás között.

A fényerősséget kandelában (cd) mérik, amely egy fényforrás által, az adott irányban kibocsátott fényerősséget jelöli.

A fényhasznosítás a fényforrás gazdasági hatékonyságának mérőszáma. Számolása: A világítótest által generált fényáramot (lumen - lm) elosztjuk az energiafogyasztással (watt - W). Minél nagyobb a lumen/watt arány, a lámpa annál hatékonyabban alakítja fénnyé az energiát.

A fénysűrűség meghatározásakor a világító, vagy a megvilágított felület felületelemének fényerősségét osztjuk a felületelem nagyságával. Mértéke: kandela/négyzetméter.

Fénysűrűség = kandela / terület (CD / m2)

A lámpatest által kibocsátott fényáram és a lámpatestben használt fényforrások által kibocsátott „névleges” fényáram hányadosa. A hatásfokot befolyásolja a lámpa világító felülete, valamint a hőviszonyok. A mért kezdeti fényáramot (lm) el kell osztani ugyanazon lámpatest mért kezdeti bemeneti teljesítményével (W). A világítás hatékonyságát lumen / wattban (lm / W) adják meg, ami felhasználható energiahatékonyság mérésére is.

A lámpatest védelmi osztálya jelzi, hogy mennyire védett az érintés, idegen testek és a víz ellen. Ezt az IP-számrendszer azonosítja, amelyet sok különféle elektromos eszközben használnak. Az IP jelzést két számjegy követi, az első az idegen testek, pl.: por behatolása elleni védelemre, a második a nedvesség, pl.: víz elleni védelemre vonatkozik.

 

Első számjegy: érintkezés és idegen testek elleni védelem

0: Nincs védelem

1: Védelem ≥ 50 mm szilárd idegen tárgyak ellen

2: Védelem ≥ 12,5 mm szilárd idegen testek ellen

3: Védelem ≥ 2,5 mm szilárd idegen tárgyak ellen

4: Védelem ≥ 1 mm szilárd idegen testek ellen

5: Porvédett

6: Porbiztos

 

Második szám: védelem a nedvesség ellen

0: Nincs védelem

1: Védelem függőlegesen eső csepegő víz ellen

2: Védelem a lejtős csepegő víz ellen, maximum 15°-ig

3: Vízpermet elleni védelem, maximum 60°-ig

4: Védelem a fröccsenő víz ellen

5. Védelem a vízsugarak ellen

6: Védelem az erős vízsugár ellen

7: Védett a második merítés ellen

8: Védett az állandó merítés ellen

9: magasnyomású vízsugár ellen

 

Kiegészítő jelölések:

A: Veszélyes részek nem elérhetőek kézzel.

B: Veszélyes részek nem elérhetőek ujjal.

C: Veszélyes részek nem elérhetőek szerszámmal.

D: Veszélyes részek nem elérhetőek huzallal.

F: Olaj ellen védett.

H: Nagyfeszültségű (> 1 kV) készülék.

M: Vízteszt mozgás közben.

S: Vízteszt nyugalmi helyzetben.

W: Adott időjárási viszonyok között használható.

K: Nyomásvédett, vagyis akár gőzborotvával tisztítható (csak IP69 esetén).

 

Általános kombinációk / példák:

IP20 minimum követelmény a belső világításhoz

IP44 vízcsepp védettek, pl. Házszám világítás

IP54 pl. Könnyűfény (kültéri)

IP65 pl. Nedvességálló diffúzor lámpatest, süllyesztett lámpatestek a fürdőszobákban

A megvilágítást, egy bizonyos felületre eső fényáram mértékét (lx=lm/m2), lux (lx)-ban mérjük. Egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal. A megvilágítás nem mérhető fényerőben, mivel a megvilágítás a megvilágított terület visszatükröződésének étékétől függően eltérően érzékelhető. Ez az oka a sötét / világos falak, bútorok vagy tárgyak különböző megvilágítási módjának.

A különféle fényvetők közös tulajdonsága, hogy nagy területek bevilágítására képesek, ezért kiválóan alkalmasak a helyiségek, valamint nagyobb területek és tárgyak általános megvilágításához.

Az emberek a környezetüket a színek révén is megtapasztalják. A világítás színe a fény spektrális összetétele, mivel egy fényforrásból, vagy egy test visszatükröződéséből származik.

A színhőmérséklet referenciaértékeként a gyertya lángja (1500 K) és a kék ég (> 10 000 K) szolgál. Minél magasabb a színhőmérséklet (Kelvin – K) értéke, annál fehérebb lesz a világítás színe. Minél alacsonyabb ez az érték, a fény színe annál melegebb , hangulatosabb lesz.

Meleg fehér (warm white - WW): <3 000 K. Ezt a színhőmérséklet kellemes a szemnek. Olyan helyeken érdemes használni, ahol a kényelem kiemelkedő fontosságú, pl.: nappali, étterem vagy bárok.

Természetes fehér (neutral white - NW): 3 300 – 5 300 K. A fehér szín mellett nincsenek egyéb hozzáadott tónusok, így ezzel a megvilágítással színhű színvisszaadás érhető el, emiatt szinte bármelyik helyiségben kiválóan alkalmas a megvilágításra.

Ideális választás munkahelységek, irodák megvilágítására. Hideg fehér (cool white - CW): >5 300K. A fehér szín mellett egy minimális kékes tónus is jelen van, így ezzel a megvilágítással egy elegáns, jeges hatás érhető el, ezáltal erősebb fényerő és tisztább megvilágítás jellemzi. Kiválóan alkalmas közösségi helyek, irodák, munkahelyek, kórházak megvilágítására.

Gyakran található a színhőmérséklet alatt egy kiegészítő szám, mint pl.: 830.

Mit jelent ez? Mint lejjebb látható, a színvisszaadási index és a színhőmérséklet kombinációja. A 830 színhőmérséklet tehát: 1. számjegy: 8 (0) = Ra> 80 2. és 3. számjegy: 30 (00) = színhőmérséklet 3000K

A színvisszaadási index a lámpa fényének színes tárgyakra gyakorolt hatását írja le. Minél nagyobb ez az érték, annál optimálisabb a felhasználó szemszögéből, mivel annál valósághűbbek az eredeti színek a lámpa által előállított fényben. A természetes fény (napfény) színvisszaadási indexe 100 Ra, ezért az elérhető legjobb érték a 100 Ra.

A különböző lámpa típusok színvisszaadásának értékei a fény színétől függően:

Halogén lámpák: 95 – 100 Ra

Energiatakarékos lámpák: 80 – 90 Ra

Fénycsövek: 80 – 90 Ra

LED-es lámpák: 70 – 92 Ra

Zárt, belső terekben, pl. irodában az Ra érték nem eshet 80 alá.

Példa:

A 830-as érték az Ra és a fény színének kombinációját jelöli. Az első számjegy a 8(0) az Ra>80-at jelöli. A 2. és 3. számjegy 30(00) a fény színét jelöli, ami a fent említett példában 3000K. Osztályozásuk:

1A osztály

A 90 vagy annál nagyobb Ra/CRI értékű lámpákat és világítótesteket az 1A osztályba soroljuk. Ezen termékek színvisszaadási indexe kiváló, közel áll a nappali fényhez. Ezek a fényforrások olyan területeken is alkalmazhatóak, a színvisszaadás kiemelten fontos. Pl.: Értékesítési területek, munkahelyek, vagy tervezők és grafikusok számára.

1B osztály

A 80/89 közötti Ra/CRI értékű lámpákat soroljuk ide. Ezek a lámpák jó színvisszaadási index-el rendelkeznek. Alkalmasak nappaliban és irodai használatra is.

2A osztály

A 70/79 közötti Ra/CRI értékű lámpákat és világítótesteket soroljuk a 2A osztályba. Színvisszaadásuk közepes vagy jó. Olyan területeken alkalmazhatóak, ahol a színvisszaadás másodlagos. Pl.: Raktárakban vagy irodában.

2B/3/4 osztály

70-nél kisebb Ra/CRI értékű lámpákat és világítótesteket a 2B/3/4 osztályba soroljuk. A színvisszaadásuk pontatlan, ezért nem alkalmasak olyan helyekre, ahol hosszabb időt töltünk. Alkalmazásuk csak olyan helyen javasolt, ahol szükséges a világítás, de a színvisszaadás nem szükséges.

A szpot az irányított fények közé tartozik, mely kiválóan alkalmas kiegészítő- és kiemelő világításhoz. Felhasználási területe nagyon sokrétű, az adott helyiségek egyes részeinek, vagy akár az értékesítési területek megvilágítására is alkalmas, valamint bizonyos tárgyak és termékek kiemelésére is kiválóan alkalmas. A szpot sugárzási szöge (az a szög, melyet a szpot megvilágít) a tárgy méretétől és a fényforrás távolságától függ.

Az UGR egy rövidítés, ami az angol ""Unified Glare Rating"" kifejezést jelenti. Az UGR-érték egy mértékegység nélküli szám, amely a beltéri világítás vakító, káprázás érzetének nagyságát mutatja meg. Az UGR értékeket lépésről lépésre kell meghatározni 10 és 30 közötti tartományban. A DIN EN 12464-1, 13, 16, 19, 22, 25 és 28 szerint meghatározott szintek számos megfigyelő statisztikai káprázás érzetét fejezik ki. Minél kisebb az UGR-érték, annál kevesebb megfigyelő tapasztal kellemetlen, vakító káprázás érzetet. A különböző tevékenységek végzésére eltérő szabályzat van a káprázó fényről:

Műszaki rajz: UGR≤16

Olvasás, írás, osztálytermek, számítógépes munka, ellenőrzési munka: UGR≤19

Ipari és kézműves munka, recepció: UGR≤22

Munka, lépcsők: UGR≤25

Folyosók: UGR≤28

A védelmi osztály azokat az intézkedéseket mutatja, amelyeket a lámpatest kialakításakor megtettek az áramütés elkerülése érdekében. A felépítési- és működési mód határozza meg a védelmi osztályt. A meghibásodás vagy rövidzárlat életveszélyes helyzetet eredményezhet, különösen a fémházzal rendelkező termékek esetében. A DIN VDE 0711 szerint három védelmi osztályt különböztetünk meg, amelyek leírják az áramütés elleni védőintézkedések körét:

I. érintésvédelmi osztály:

A lámpa vagy az eszköz minden villamosan vezető házrésze szorosan csatlakozik a védővezeték-rendszerhez. A ház védővezető csatlakozása úgy van méretezve, hogy a házon ne legyen állandó veszélyes érintkezési feszültség és hogy a biztosíték vagy egy maradékáram-megszakító (FI-relé) kiold és lekapcsolja az áramkört.

II. érintésvédelmi osztály:

A II. védettségű osztályba tartozó világítótesteknek vagy eszközöknek dupla vagy megerősített szigeteléssel kell rendelkezniük. Ha az eszközöknek elektromosan vezető felületük vagy érinthető részük van, akkor kettős vagy megerősített szigeteléssel választják el őket az aktív részektől. Ezen eszközök többsége nincs kapcsolatban a védővezetővel.

III. érintésvédelmi osztály:

A III. Védettségi fokozatú világítótestek vagy készülékek rendkívül alacsony feszültséget (SELV - Földeletlen érintésvédelmi törpefeszültség) vagy funkcionális extra alacsony feszültséget használnak, elektromosan biztonságos leválasztással (PELV - Földelt érintésvédelmi törpefeszültség), ezért csak a megfelelő SELV vagy PELV áramforrásokhoz csatlakoztathatóak (<42 voltnál). Ide tartoznak a biztonsági transzformátorok vagy az elemek. A PELV-vel ellátott világítótesteknek vagy készülékeknek kettős vagy megerősített szigetelésük van a hálózati csatlakozás és a vezető részek között.