Avide LED fénycsövek

2019.12.10

 

 

A LED-csöveket gyakran használják irodai világításban és raktárakban, hiszen a legtöbb esetben jól használhatók. Jól működnek olyan területeken, ahol légkondicionálás működik, és a mennyezet szabványos magasságú, ideértve a különböző raktárhelyiségeket, szerelő garázsokat és a gyártási célú csarnokokat. Szinte bármilyen LED-fénycső kiváló, energiahatékony alternatívája a hagyományos fénycsöveknek. Továbbá kimagasló színvisszaadási értékkel (CRI) rendelkeznek, emellett ritkábban égnek ki, és kevesebb karbantartást is igényelnek.

 

 

A színhőmérsékletekről

 

A mennyezeti fénycső világítás felszerelésekor vagy cseréjekor fontos, hogy tisztában legyünk a kívánt a színhőmérséklettel, hogy olyan világítást biztosítsunk, amely megfelel a célnak. A színhőmérsékletet a Kelvin (K) nevű skálán osztályozzák, és a színhőmérséklet általában 2700–6500 K közé esik. A piacon elérhető termékek általában 3000, 4000 és 6400 K színhőmérsékletűek. Az Avide az összes főbb színhőt kínálja. Az alacsonyabb Kelvin-érték azt jelenti, hogy a fényteljesítmény közelebb kerül egy narancssárga vagy “meleg” vagy “puha” árnyalathoz. A „Neutral” White általában olyan izzókra utal, amelyek színvisszaadása körülbelül 4000 k, és színük hasonló a tiszta fémhalogenidekhez. Ez a színhőmérséklet munkaterületekre és irodákba ajánlott. Az 5000-nél magasabb Kelvin értékkel rendelkező fényforrások a napfénnyel egyenértékű, tiszta fehér és (csekély mértékben) kékesfehér színűek. Ez a típus minden nagy biztonságú helyiségben, garázsban, parkolóházakban, egészségügyi intézményekben hasznos.

 

A fénycső méretei

 

Ha a fénycső címke hiányzik vagy olvashatatlan, akkor megmérhető az átmérő a méret meghatározásához. A „T” betű azt jelenti: tube, tehát csövet jelent. Míg a szám a fényforrás átmérőjét mutatja a hüvelyk nyolcadadában. Tehát egy T8 fénycső átmérője egy hüvelyk, azaz kb. 2,54 cm, míg a T5 átmérője 5/8, azaz kb. 1,59 cm.

 

Szerelés

 

Beépítés előtt a hagyományos fénycsöves lámpatestek előtétjét el kell távolítani, mert a LED-es fénycsövek 230V-ról működnek. A betáplálás csak az egyik oldalon szükséges, a másik oldalon a csatlakozók csak a megfelelő rögzítést biztosítják, elektromosan nem csatlakoznak. Az egyik tüske a fázis, a másik a nulla. Csere, vagy beállítás esetén a feszültség alatt lévő LED fénycsövet ne érintse meg, hiszen az átalakított lámpatestek nem tartalmaznak kialakított védőföldelést! Az Avide LED-fénycsövek egyoldali betáplálásúak.

Az üveg fénycsövek három méretben, három teljesítményben és három színhőmérsékletben kaphatóak.